Samoborsko gorje: Oštrc

u subotu 10. veljače 2024.

Oštrc zauzima središnji položaj u Samoborskom gorju. Dobro je vidljiv izdaleka i prepoznatljiv po strmim padinama na obje njegove strane. Nalazi se na središnjem gorskom hrptu Samoborskog gorja, koji se proteže smjerom sjeveroistok-jugozapad od Samobora preko Palačnika, Velikog Dola, Oštrca i Kovinščice do prijevoja Velika Vrata pod Japetićem. Vršne su padine pokrivene travom, što omo­gu­ćava široke vidike i gotovo alpske doživljaje. Njihova je specifičnost i najljepši ukras bogatstvo biljnog svijeta, među kojim ima i rijetkih biljaka.

U 2024. godini obilježava se 150. obljetnica organiziranog planinarstva. Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj započelo je 1874. kada je u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD) sa ciljem istraživanja dotad nepoznatih planinskih krajeva Hrvatske. Osnivanjem HPD-a Hrvatska se uvrstila među prve zemlje svijeta koje su imale svoju nacionalnu planinarsku udrugu. U početku su u planinarskoj udruzi uglavnom djelovali prirodoslovci i drugi istraživači koji su bili pokretači mnogih znanstvenih, kulturnih i društvenih zbivanja. Cilj prvoga izleta HPD-a nakon osnivanja bio je upravo Oštrc u Samoborskom gorju.

Polazak autobusa bit će u 7:45 sati od OŠ Dugave, a u 8:00 sati sa autobusnog stajališta u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od osnovne škole u Zapruđu. Molimo dođite 10-ak minuta prije polaska autobusa kako bismo krenuli na vrijeme. Autobusom ćemo se uputiti preko Samobora do sela Velikog Lipovca, između Japetića i Oštrca. Izlet će biti izveden kružno, u trajanju od 4 i pol sata, trasom Mali Lipovec – Velika vrata – Stražnik – Beli breg – Oštrc – Veliki dol – Mali Lipovec.

Put će nas iz Malog Lipovca voditi najprije do prijevoja Velika vrata ispod Japetića, pa zatim preko vrha Stražnika, livade Beli breg i dalje grebenom Oštrca do planinarskog doma. Za uspon treba oko tri sata, no put nije težak jer pretežito vodi terenima blagog nagiba.

Bude li snijega, iskoristit ćemo slobodno vrijeme za malo sanjkanja, grudanja i druge zimske radosti.

OŠTRC (752 m) je vrh alpskog izgleda u samome središtu Samoborskog gorja. Na vrhu je spomen-ploča prvom izletu HPD-a 1875. godine, kojem je Oštrc bio glavni cilj. Pod samim vrhom ima više izlomljenih monolitnih kamenih blokova koji su mjestimice oblikovani poput divovskih gljiva. Na južnoj strani vrha je 15 m visoka stijena Flinka, koja služi kao alpinističko vježbalište.

PLANINARSKI DOM »ŽELJEZNIČAR« NA OŠTRCU (691 m) nalazi se na malenom gorskom sedlu podno vrha Oštrca, okrenut prema istoku, s lijepim pogledom na Zagreb i Medvednicu. Domom upravlja HPD »Željezničar« iz Zagreba. Otvoren je vikendom i dobro opskrbljen.

U planu je zajednički uspon na vrh Oštrca, do razgledne točke i do stijene zvane Gljiva. Nakon posjeta vrhu, od planinarskog doma ćemo se planinarskom stazom uputiti dalje prema Velikom dolu i kružno prema selu Mali Lipovec, odakle smo započeli izlet. Za silazak treba oko sat i pol.

Povratak u Zagreb: oko 19 sati. Povratak u Zapruđe i Dugave predviđa se oko 19 sati.

POLASCI

  • u 7:45 h od Osnovne škole Dugave
  • u 8:00 h s autobusnog stajališta u Ulici Ivana Tomljanovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od škole u Zapruđu.

Molimo dođite 10-ak minuta prije polaska.

OPREMA

Potrebno je ponijeti opremu za planinarsku opremu, čvrste cipele, odjeću prikladnu za planinarenje.

KONTAKTI

Vodič zadržava pravo izmjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.