Žumberak i Samoborsko gorje

u subotu 11. studenoga 2023.

Žumberak i Samoborsko gorje čine jedinstvenu gorsku cjelinu koja nema stroge granice – podjela na dvije planine različitog imena je više tradicijskog karaktera. Na ovome izletu upoznat ćemo malo posjećivani i malo poznati prijelazni dio između Žumberka i Samoborskog gorja, koji se odlikuje zanimljivim starim selima, dubokim dolinama te lijepim šumama, a izlet na kraju začiniti usponom na vrh Noršićke Plešivice, koji se odlikuje izuzetnim vidikom. Cijeli prostor zaštićen je kao park prirode.

Polazak autobusa bit će u 7:45 sati od OŠ Dugave, a u 8:00 sati sa autobusnog stajališta u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od osnovne škole u Zapruđu. Molimo dođite 10-ak minuta prije polaska autobusa kako bismo krenuli na vrijeme. Autobusom ćemo se uputiti preko Bregane do odvojka na žumberačkoj panoramskoj cesti za selo Kravljak, malo iza Stojdrage.

STOJDRAGA je poznato žumberačko selo na cesti iz Bregane za Gornju Vas. Početkom 20. stoljeća imala je važnu ulogu u razvoju planinarstva u Žumberku jer su planinari i izletnici mogli prenoćiti u planinarskom skloništu u župnom dvoru, za koje se brinuo župnik Sergej Trbojević. Na brijegu iznad sela stoji grkokatolička crkva Sv. Jurja, a uz cestu znamenit Mile-nijski križ, podignut 1925. godine o tisućgodišnjici Hrvatskoga kraljevstva. Tada je ovdje bilo uređeno odmorište Hrv. automobilnog kluba.

Najprije ćemo se uputiti pješice do sela Kravljaka (pola sata hoda), odakle ćemo se zatim spustiti starim šumskim putom u dolinu riječice Breganice (sat vremena hoda, nizbrdo).

KRAVLJAK (504 m) je živopisno selo na rubu Žumberačkog gorja, smješteno na samom hrptu između vrhova Kičera i Tuščaka. Zahvaljujući osamljenom položaju, u njemu je sačuvano mnogo starih kuća pa je Kravljak tako pravo malo etnoselo. U blizini se nalaze ostaci srednjovjekovne gradine Tuščak.

U dolini Breganice nadomak sela Koretića nalazi se Žumberačko eko-selo, a nešto dalje je planinarska kuća »Scout«, kod koje ćemo se odmoriti.

PLANINARSKA KUĆA SCOUT (360 m) nalazi se u Noršićkom jarku, na prostranoj livadi sa svih strana okruženoj šumom. Kuća se sastoji od dva dijela. U manjoj brvnari su dvije blagovaonice i mala kuhinja, a u većoj spavaonice. U blizini je obzidani izvor. Kuća nije opskrbljena, pa hranu i piće (osim vode, koja se može natočiti na izvoru) treba ponijeti sa sobom!

Od kuće se put konstantno penje (sat vremena) do Noršić Sela. To se selo nalazi na padinama Noršićke Plešivice, travnatog vrha s lijepim vidikom. Na vrh ćemo se uspeti i to će biti najviša točka izleta Autobus će nas čekati na zadnjoj autobusnoj stanici linije za Noršić Selo, koja je udaljena 20-ak minuta od sela.

Povratak u Zapruđe i Dugave predviđa se oko 19 sati.

POLASCI

  • u 7:45 h od Osnovne škole Dugave
  • u 8:00 h s autobusnog stajališta u Ulici Ivana Tomljanovića Gavrana između Zapruđa i Bundeka, sjeveroistočno od škole u Zapruđu.

Molimo dođite 10-ak minuta prije polaska.

OPREMA

Potrebno je ponijeti opremu za planinarsku opremu, čvrste cipele, odjeću prikladnu za planinarenje.

KONTAKTI

Vodič zadržava pravo izmjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.