Žumberak: Budinjak

subota 16. travnja 2016.

Žumberak je slikovito, a vrlo malo poznato gorje na granici Hrvatske i Slovenije. Žumberak i Samoborsko gorje čine jedinstvenu gorsku cjelinu koja nema stroge granice – podjela na dvije planine različitog imena je više tradicijskog karaktera. Na ovome izletu upoznat ćemo arheološki park Budinjak, a izlet u drugom dijelu začiniti planinarskim igrama i edukativnim vježbama iz programa male planinarske škole.

Polazak autobusa bit će u 7:45 sati od škole u Zapruđu. Autobusom ćemo se uputiti preko Jastrebarskog i Krašića u mjesto Budinjak, malo iza Gornje Vasi.

KRAŠIĆ se nalazi u širokoj pitomoj udolini rijeke Kupčine. Više lijepih crkvi udolini daju posebnu draž, a budući da su odavde podrijetlom kardinali Alojzije Stepinac i Franjo Kuharić, dolina je popularno prozvana i Dolinom kardinala. Krašićem dominira crkva Sv. Trojstva s trgom i spomenikom Alojziju Stepincu. U Pribiću Crkvenom nalazi se crkva Sv. Siksta, u Dolu svetište Majke Božje Dolske, a u Strmcu Pribićkom na jezerskom otočiću grkokatolička župna crkva Blagovijesti.

GORNJA VAS je jedno od većih žumberačkih sela, smješteno na istaknutome mjestu povrh južne padine glavne okosnice Žumberka. Samo selo vidljivo je iz daleka, a iz sela se pruža pregledan vidik na velik dio Žumberka, dio Samoborskoga gorja, Pokuplje, pa sve do Kleka, Velike i Male Kapele.

Iz autobusa izlazimo u Budinjaku. Na putu nema zaustavljanja za kavu, sve što vam treba ponesite u ruksaku. U Budinjaku nema ugostiteljskog objekta, ali postoji eko-centar s klupama koji će za nas biti otvoren.

BUDINJAK je neveliko naselje na uzdužnoj žumberačkoj cesti, važno arheološko nalazište s vrijednim nalazima iz kasnog željeznog doba (tumuli). JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje uredio je u Budinjaku Arheološki park i Eko-centar. Na vrhu iznad Budinjaka nalazi se kapela Sv. Petke (772 m), jedna od najstarijih sakralnih građevina na Žumberku.

U Budinjaku počinje kružna staza s deset poučnih ploča koje posjetitelje upoznaju s prošlošću te geološkim i prirodnim zanimljivostima okolice Budinjaka. “Staza kneževa” glavna je atrakcija Arheološkog parka. Točke su: tumuli, Kneževski tumul, lokve, Židovska kuća, gradina, bedemi, ponikva, travnjak, antičko groblje, vapnenac s rožnjakom. Za obilazak treba oko 2 sata.

Nakon obilaska poučne staze uz stručno vodstvo edukatora iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, izvest ćemo nekoliko planinarskih igara i vježbi za djecu i roditelje. Pripremljene su vježbe ORIJENTACIJE (ponovite osnove orijentacije, strane svijeta, azimut, korištenje kompasa!) i izrade improviziranog ŠUMSKOG BIVKA (ponesite opremu koja bi vam mogla koristiti!) te VJEŽBE IZNENAĐENJA. Vježbe zajedničkim snagama izvode svi – i djeca i roditelji.

Autobusom ćemo se iz Budinjaka vratiti u Zagreb u večernjim satima. Povratak je planiran između 19 i 20 sati.

OKUPLJANJE SUDIONIKA: u subotu, u 7:45 sati, od škole

UKUPNO JE PLANIRANO 3 sata laganog hoda

IZLET VODI: Alan Čaplar (tel. 091/51-41-740, e-mail: caplar@hps.hr web: www.alan-caplar.iz.hr)

PRIJAVE ZA IZLET: DuškaMarcić-Svilar,099/212-0082, msduska@gmail.com

MilicaManojlović,095/913-2607, mmanojlovichka@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.