Izlet na Japetić

Približava se naš prvi izlet ove školske godine. 13.10.2012. osvaja se Japetić na Samoborskom gorju. Nakon jučerašnjeg roditeljskog sastanka autobus pomalo punimo pa ukoliko ste zainteresirani za ovaj izlet požurite s prijavom i uplatom.

Slijedi plan izleta

Samoborsko gorje: JAPETIĆ subota, 13. listopada 2012.

Japetić je vrh u zapadnom dijelu Samoborskog gorja i najviši dio tog gorja. Za razliku od nešto nižih Oštrca i Plešivice, vršni dio Japetića ima oblik prostrane, oko 2 km duge visoravni na kojoj se izmjenjuju slikovite livade i šuma. Od Japetića se prema sjeveru nastavljaju nepravilne gorske kose koje se također odlikuju lijepim livadama i vidicima. U njegovom podgorju nađene su grobnice ilirskog plemena Japoda, pa zbog toga neki u imenu vrha naziru povijesni trag Japoda. U vršnom dijelu Japetića dio šume ima status rezervata šumske vegetacije.

Sastanak sudionika izleta je u subotu 13. listopada u 8:00 kod škole u Zapruđu. Autobusom se vozimo najprije do grada Samobora. Iza Samobora ulazi se u Lipovečku dragu, i njome stožemo do Šoićeve kuće u Malom Lipovcu, odakle počinje pješačenje. Od Šoićeve kuće do Japetića stiže se za sat i pol uspona. Zanimljivo je da je na putu kojim se penjemo prema Japetiću nekoć bila šumska željeznica koja je služila za spuštanje drvene građe do Šoićeve kuće, gdje je bila pilana. Najprije ćemo se popeti na vrh Japetića i – tko bude želio – na razglednu piramidu, a zatim se uputiti do planinarskog doma. Od Šoićeve kuće do vrha ima oko sat i pol hoda.

Japetić (879 m) je najviši vrh Samoborskog gorja. Na vrhu je šumovita glavica koja se uzdiže malo iznad livada. Razgled s vrha omogućava 12 metara visoka željezna piramida, postavljena 1960. godine. Zanimljivo je da je ta piramida stajala na najvišem vrhu Medvednice dok ondje nije sagrađen TV-toranj, a piramida u dijelovima premještena sa Sljemena i ovdje ponovno sastavljena. Šuma na vršnom dijelu Japetića ima status posebnog rezervata šumske vegetacije (površina 29 ha). Vršni dio završava livadom Žitnicom koja se strmo ruši prema Jastrebarskom. Na vrhu livade Žitnice stoji planinarski dom.

Pl. dom »Žitnica« na Japetiću (815 m) nalazi se oko 1 kilometar jugozapadno od vrha Japetića, na vrhu strme livade Žitnice. Od doma je preko livade otvoren izvanredan vidik na jaskansko podgorje i pokupsku ravnicu. Dom je otvoren vikendom i dobro opskrbljen, a njime upravljaju HPD »Jastrebarsko« i grad Jastrebarsko. U domu se može kupiti jelo i piće, no zbog gužve uputno je sve što trebate ponijeti sa sobom.

Nakon odmora na Japetiću nastavljamo dalje prema selu Dragonošu i domu Sv. Bernarda. Put vodi po lijepim livadama spuštajući se prema živopisnom selu Dragonošu. Iznad Dragonoša je vrh zvan Pljovica (760 metara), a od sela je lijep pogled prema Žumberku. Iz Dragonoša se za 20-ak minuta hoda stiže do doma Sv. Bernarda u lijepoj borovoj šumici. To je bivša šumarska kuća koju je za svoje potrebe uredila Planinarska bratovština Svetog Bernarda iz Samobora. Iznad doma je vrh Veliki Lovnik (737 m). Od tamo ćemo se spustuti ponovno do Šoićeve kuće, gdje će nas čekati autobus.
Povratak u Zagreb planiran je oko 19 sati.

SASTANAK: u subotu u 8:00 ispred OŠ Zapruđe
CIJENA : 65 Kn
Ukupno je planirano 4 sata hoda.
IZLET VODI: planinarski vodič Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740, www.alan-caplar.iz.hr
PEDAGOŠKO VODSTVO : Duška Marcić-Svilar, mob 099 212 0 82 ;
gmduska@gmail.com

Milica Manojlović, mob. 095 913 26 07, 
mmanojlovichka@gmail.com

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Plan izleta u .doc formatu možete skinuti na slijedećem linku:
Letak za Japetic-2012-10-13

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)